info@topmedical.gr  23 1331 1258    Leof. Kifisias 72, Athina

HomeBlogWeb DevelopmentΙατρικό Ιστορικό EHR

Ιατρικό Ιστορικό EHR

Οι καρτέλες των ασθενών φεύγουν & το σύστημα EHR έρχεται

Το “α και το ω” στην οργάνωση του ιατρείου είναι το αρχείο με το ιατρικό ιστορικό των ασθενών. Αρκεί το α να μη βρίσκεται καλά «κρυμμένο» στο βάθος ενός τεράστιου συρταριού και το ω «σκαρφαλωμένο» σε κάποιο σύστημα αποθήκευσης τύπου dexion.

Στο παραδοσιακό ιατρείο συνωστίζονται οι φάκελοι με το ιατρικό ιστορικό των ασθενών, τις σημειώσεις εξετάσεων, τις  παρατηρήσεις και τα υπογραμμισμένα σημεία που χρειάζεται ο γιατρός για να προσφέρει την καλύτερη δυνατή φροντίδα στον ασθενή του.

Είναι οι γνωστοί ατομικοί φάκελοι των ασθενών, το αρχείο τους, το ιατρικό ιστορικό τους, το πλέον πολύτιμο ιατρικό «εργαλείο» για τον γιατρό σε κάθε ραντεβού.

Η σύγχρονη ψηφιακή εποχή είναι λιγότερο «φορτωμένη» με χαρτιά, πολύ πιο οργανωμένη και αποδοτική για το ιατρείο που διαθέτει σύστημα διαχείρισης ασθενών (Electronic Health Records – ΕΗR)

Τι είναι το Ιατρικό Ιστορικό EHR;

To EHR είναι ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης που ενσωματώνει τους ιατρικούς ηλεκτρονικούς φακέλους και ιατρικό ιστορικό των ασθενών. Με την πάροδο του χρόνου συγκεντρώνονται εκεί όλα τα κλινικά δεδομένα του ασθενούς που μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κατάστασης της υγείας του σε οποιαδήποτε στιγμή.

Εργαστηριακά δεδομένα, αναφορές απεικονιστικών εξετάσεων, φαρμακευτική αγωγή, πιθανά προβλήματα όπως ανεπιθύμητες ενέργειες, προηγούμενο ιατρικό ιστορικό, όλα όσα περιέχει η κλασική καρτέλα του ασθενούς, αυτοματοποιούνται από το EHR, προκειμένου ο γιατρός να αποφασίσει για τη θεραπεία.

Επιπλέον το EHR σου επιτρέπει να αποθηκεύεις πιο εύκολα αρχεία, να μελετάς τα δεδομένα και το ιατρικό ιστορικό με πιο εύκολο τρόπο και να προγραμματίζεις ηλεκτρονικά τα επόμενα ραντεβού.

Οι ΚΑΔ του προγράμματος που στοχεύει στην υιοθέτηση και ενσωμάτωση ψηφιακών τεχνολογιών στην παραγωγική διαδικασία, αναμένεται να δημοσιευθούν έως το τέλος του έτους, οπότε και θα γνωρίζουμε εάν οι δράσεις του απευθύνονται και στην ιατρική κοινότητα.

Να σημειώσουμε ότι στις αρμόδιες αρχές του ΕΣΠΑ έχουν φτάσει το τελευταίο διάστημα πολλά αιτήματα με τα οποία ζητείται τροποποίηση του όρου του προγράμματος που θέτει ως προϋπόθεση την απασχόληση 5 ατόμων το 2021, προκειμένου να μπορεί κάποιος να υποβάλλει αίτηση ένταξης για χρηματοδότηση.

Ο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» σηματοδοτεί την έναρξη της υλοποίησης του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 μέσω του οποίου η ελληνική οικονομία θα ενισχυθεί συνολικά με 26,5 εκατομμύρια ευρώ.

Ιατρικό Ιστορικό EHR & Χρησιμότητα απο τον Γιατρό

Το σύστημα EHR είναι πολύτιμο σήμερα στην καθημερινότητα του ιατρείου και του γιατρού.

Πρώτο και βασικό του πλεονέκτημα είναι η βελτιωμένη ποιότητα υπηρεσιών υγείας, καθώς:

-Η διάγνωση τεκμηριώνεται άμεσα και με ακρίβεια

– Η θεραπεία ξεκινά γρήγορα

-Η φαρμακευτική αγωγή παρακολουθείται για τυχόν παρενέργειες

-Η πρόληψη εφαρμόζεται και παρακολουθείται πιο εύκολα.

Επιπλέον:

-Η καθημερινότητα στο ιατρείο είναι πλέον πιο εύκολη και αποτελεσματική αφού η γραμματεία σου χρειάζεται μόνο λίγο χρόνο για την πληκτρολόγηση μιας εγγραφής, αντί να ψάχνει ανάμεσα σε φακέλους και χαρτιά για να ενημερώσει τον ατομικό φάκελο του ασθενούς.

-Εξοικονομείται χώρος, αφού αδειάζουν γεμάτα ντουλάπια και συρτάρια για τους φακέλους των ασθενών, όπως επίσης και εργατοώρες τους βοηθούς στο ιατρείο, οι οποίοι αφιερώνουν λιγότερο χρόνο για να βρουν και στη συνέχεια να τακτοποιήσουν ξανά τις καρτέλες των ασθενών.

Φυσικά μια αλλαγή από τον παραδοσιακό στον σύγχρονο τρόπο οργάνωσης συνοδεύεται από οικονομικό κόστος, όπως και την αναγκαία εκπαίδευση του προσωπικού.

Ωστόσο, ζυγίζοντας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα η απόφαση είναι θετική για τον γιατρό, το ιατρείο και την ποιότητα στη φροντίδα υγείας συνολικά.

 

«Η νέα τεχνολογία αφήνει πίσω και όλες τις παροιμιώδεις φράσεις που συνοδεύουν τον γραφικό χαρακτήρα των γιατρών…»

Το κόστος αφορά μια μικρή επένδυση που σίγουρα έχει το δικό της ROI στην ποιότητα των υπηρεσιών υγείας που προσφέρεις.

Η συνέπεια στην ενημέρωση των αρχείων αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ακρίβεια αλλά και την αξία τους. Απαιτεί δε πολύ λιγότερο χρόνο από τη χειρόγραφη ενημέρωση των αρχείων του ασθενούς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  • Σχετικά με εμάς
  • Υπηρεσίες
  • Δουλειές
  • Blog
elΕλληνικά