info@topmedical.gr  23 1331 1258    Leof. Kifisias 72, Athina

HomeBlogΝέαΗ Υγεία γίνεται Ψηφιακή

Η Υγεία γίνεται Ψηφιακή

Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας

Η υγεία, δημόσια και ιδιωτική, γίνεται πλέον ψηφιακή. Σύγχρονη εξέλιξη αλλά και απαίτηση η ψηφιακή αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας είναι πλέον πραγματικότητα, ενώ οι μήνες που έρχονται αναμένεται να σηματοδοτήσουν νέο κύμα εξελίξεων.

Από το οργανωτικό πλαίσιο και τις υπηρεσίες του κράτους προς τον πολίτη έως την προβολή και το marketing του ιδιωτικού ιατρείου οι ψηφιακές υπηρεσίες είναι πλέον μονόδρομος.

Γιατροί και ασθενείς έχουν αρχίσει να συνεργάζονται στο νέο ψηφιοποιημένο,  πιο φιλικό προς τους χρήστες σύστημα υγείας, το οποίο βρίσκεται ακόμη στην αρχή, με προοπτικη όμως να αναβαθμίζεται συνεχώς.

Η ηλεκτρονική  συνταγογράφηση, η εφαρμογή my health, τα ηλεκτρονικά ραντεβού, τα οποία δοκιμάστηκαν μαζικά με επιτυχία στην περίοδο των εμβολιασμών  εναντιον του Covid 19 καθώς και η τηλεΪατρική, έγιναν γρήγορα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας εκατομμυρίων πολιτών, οι οποίοι βλέπουν το σύστημα υγείας να εκσυγχρονίζεται και τις διαδικασίες να απλοποιούνται προς όφελος πάντα των ασθενών.

Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελούν τη βασική χρηματοδότηση της ψηφιοποίησης της υγείας, σε ποσοστό 100%.

Άυλη Συνταγογράφηση

Η άυλη συνταγογράφηση, η οποία κόστισε μόλις μερικές χιλιάδες ευρώ, αποτελεί μία από τις πλέον γνωστές υπηρεσίες στην ψηφιακή υγεία. Πρόκειται  για υπηρεσία στην οποία ο γιατρός συνταγογραφεί στο site της Ενιαίας Ψηφιακης Πύλης gov.gr, χωρίς να χρειάζεται να εκτυπώνει τη συνταγή, τα στοιχεία της οποίας φτάνουν ηλεκτρονικά με μήνυμα (sms) στο κινητό ή στο e-mail του ασθενούς.

Στην άυλη συνταγογράφηση υπάρχουν σήμερα περισσότερα από 4 εκατομμύρια κινητά τηλέφωνα συνδεδεμένα με ΑΜΚΑ.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΗΔΙΚΑ στο εθνικής εμβέλειας σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης συμμετέχουν 50.000 πιστοποιημένοι γιατροί και 10. 500 τα φαρμακεία που εκτελούν συνταγές, εξυπηρετούνται κάθε μήνα 2,5 εκατομμύρια ασφαλισμένοι, ενώ συνταγογραφούνται επίσης κάθε μήνα περισσότερες από 7,5 εκατομμύρια συνταγές.

My Health & Ηλεκτρονικός Φάκελος

Η εφαρμογή my health είναι το προσχέδιο του ατομικού ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου του πολίτη, που αποτελεί το επόμενο μεγάλο βήμα στην ψηφιοποίηση της υγείας.

Το my heath παρέχει πλήρη πρόσβαση στα δεδομένα κάθε πολίτη, όπως παραπεμπτικά και διαγνώσεις. 

Πρακτικά σήμερα το my health είναι μια εφαρμογή που αποθηκεύει δεδομένα και στη συνέχεια τα οπτικοποιεί. Μοναδική προϋπόθεση για τη χρήση του είναι η εγγραφή του πολίτη στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση μέσω της ιστοσελίδας ehealth.gov.gr.

Θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει κανείς ως το σύγχρονο χάρτινο βιβλιάριο που υπήρχε παλιά, όπου οι γιατροί έγραφαν, οι φαρμακοποιοί σφράγιζαν κ.λπ.

Στόχος είναι το my health να εξελιχθεί στον ψηφιακό ιατρικό φάκελο του ασθενούς, ο οποίος, ιδανικά, θα αποτυπώνει μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα την κατάσταση της υγειας του στη δεδομένη χρονική στιγμή.

Δημόσια Νοσοκομεία & Ψηφιοποίηση Υγείας

Στην ψηφιοποίηση της δημόσιας υγείας συμμετέχουν και τα δημόσια νοσοκομεία. Πιο συγκεκριμένα συμμετέχουν περισσότερα από 55 νοσοκομεία με βεβαιώσεις νοσηλείας, 59 με αποτελέσματα εξετάσεων σε περισσότερες από 400 εξετάσεις ενώ΄σταδιακά αναμένεται να ενταχθούν όλα οι νοσηλευτικές μονάδες της χώρας.

Επιπλέον κάποια μεγάλα διαγνωστικά κέντρα έχουν ξεκινήσει να συνδέονται με το my health app.

Με την οικονομική στήριξη του Ταμείου Ανακαμψης, όλα τα νοσοκομεία αναμένεται να φτάσουν μέσα από διαλειτουργικά συστήματα στο επιθυμητό επίπεδο υλικοτεχνικής υποδομής και σε ότι αφορά στο λογισμικό.

Να σημειώσουμε ότι η ψηφιοποίηση στην υγεία έχει συμβάλλει σημαντικά και στον προσυμπτωματικό προληπτικό έλεγχο ασθενειών με σημαντική επίπτωση στη δημόσια υγεία όπως ο καρκίνος του μαστού.

Επιπλέον κάποια μεγάλα διαγνωστικά κέντρα έχουν ξεκινήσει να συνδέονται με το my health app.

Με την οικονομική στήριξη του Ταμείου Ανακαμψης, όλα τα νοσοκομεία αναμένεται να φτάσουν μέσα από διαλειτουργικά συστήματα στο επιθυμητό επίπεδο υλικοτεχνικής υποδομής και σε ότι αφορά στο λογισμικό.

Να σημειώσουμε ότι η ψηφιοποίηση στην υγεία έχει συμβάλλει σημαντικά και στον προσυμπτωματικό προληπτικό έλεγχο ασθενειών με σημαντική επίπτωση στη δημόσια υγεία όπως ο καρκίνος του μαστού.

Ιατρικό Απόρρητο

Ο ψηφιακός ιατρικός φάκελος -όταν πλέον θα έχει ολοκληρωθεί- θα είναι προσβάσιμος μόνο από τον ίδιο ασθενή, ο οποίος θα έχει πρόσβαση στα δεδομένα που αφορούν στην υγεία του.

Έτσι τα ιατρικό απόρρητο θα συνεχίσει να προστατεύεται. Ο φάκελος θα είναι ορατός μόνο από τον ενδιαφερόμενο, ο οποίος θα δίνει και τη σχετική εντολή πρόσβασης στον γιατρό.

Συχνές Ερωτήσεις

Οχι, δεν χρειάζεται να έχετε smartphone για να ενεργοποιήσετε την άυλη συνταγογράφηση.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει παράλληλες λύσεις, προσεγγίζοντας τις συγκεκριμένες ομάδες και με ισοδύναμες φυσικές λύσεις, όπως τα ΚΕΠ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • About Us
  • Services
  • Projects
  • Blog
en_USEnglish